Dünya Çevre Günü, ilk defa 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar kutlanarak gelmiş bir farkındalık günüdür.
Çevre kirliliği ile mücadele etmek, doğayla uyum içerisinde yaşamak, her bireyin asli görevleri arasında olmalıdır. Her insanın büyüğüyle küçüğüyle yaşlısıyla genciyle günlük hayatta alabilecek küçük tedbirlerle çevre kirliliğiyle mücadele etmesi, doğal hayatı gelecek nesillere yaşanabilir, yeşil ve temiz bir dünya bırakmanın küçük ama belki de en önemli adımı olacaktır.
Çevre, bize geçmişten kalan bir miras değil; korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir. Yapmamız gereken; çevre ile dost, sanayi ve kentleşme politikaları üreterek, insanımızı bu konuda bilinçlendirmek ve yaşadığımız coğrafyanın ne denli mükemmel bir doğaya sahip olduğunu ve bunu korumamız gerektiğini insanlarımıza anlatmaktır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak hedefimiz İlimizi “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler ” anlayışı içerisinde geleceğe taşımak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın stratejileri doğrultusunda aynı bütüncül ve etkin politikaları izlemektir.
Gelecek nesillere daha yaşanabilir ve yeşil bir dünya bırakabilmek için, atığı atılacak malzeme olarak değil hammadde olarak görüp ilgilisine ulaştırabilmeyi hedef alan “Sıfır Atık Projesi “ Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Sayın Emine ERDOĞAN himayelerinde başlatılmış ve bugüne kadar sıfır atık hedefi ile ciddi çıktılar elde edilmiştir. 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde İl Müdürlüğümüz ve Valilik Hizmet Binasında başlattığımız bu proje, şu anda İlimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşları, büyük sanayi kuruluşları, okullar ve alışveriş merkezlerinde etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Bugüne kadar bu proje kapsamında; 5.564 ton kağıt, 3.864 ton plastik, 1.352 ton cam, 1.199 ton metal atık, 53 ton bitkisel atık yağ atık kaynağında ayrılmış ve tekrar ekonomiye kazandırılmıştır. Toplanan bu atıklar sayesinde 45.952.245 kilowatt enerji tasarruf edilmiş, 94.591 adet ağaç kesilmekten kurtarılmış, 63.385 varil petrol kullanımı önlenmiş ve 155.797 m3 su tasarrufu sağlanmıştır.
Ayrıca çevre koruma bilincinin artırılması ve çevre sorunlarına dikkat çekilmesi için; ilimizdeki okullarda “Çevre Eğitim Projesi” kapsamında eğitimler düzenlenmekte, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sanayi tesislerinin, turizm tesislerinin, apartman ve site yönetimlerinin, kamu kurumlarının, eğitim kurumlarının ve sağlık kuruluşlarının çevre ile ilgili yaptığı yatırımları ve çevresel yönetime ilişkin girişimlerinin teşvik etmek, bu yöndeki çalışmalarının desteklemek amacıyla “ Çevre Dostu Projesi” uygulanmakta, çevre ve görüntü kirliliğinin önlenmesi ve halkımızın bilinçlendirilmesi amacıyla köylerimizde toplantılar yapılmaktadır.
Bu kapsamda, hizmetlerimizi yürütürken hep yanımızda olan yakın desteğini hissettiğimiz Sayın Valimiz, çok değerli Milletvekili ve Siyasilerimize, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, çevreye duyarlı işletmeci ve sanayicilerimize, sivil toplum örgütlerine, çok değerli mesai arkadaşlarıma ve tüm Bolu halkına teşekkürlerimi arz ediyorum. Bugünün toplumsal duyarlılığı arttırmaya vesile olacağı inancı ile tüm halkımızın 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum.
Osman KAZGAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü