Bolu Valiliği
Bolu Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bolu Valiliği
Bolu Valiliği

YENİ AB PROJEMİZ: "AVRUPA KARBON AYAK İZİ OPTİMİZASYONU-ECO2"

15 Kasım 2017
YENİ AB PROJEMİZ:
YENİ AB PROJEMİZ:

 2017 yılı Teklif Çağrısı döneminde AB Erasmus+ (KA2 Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık) Projeleri çerçevesinde İl Müdürlüğümüzün yer aldığı 6 farklı ülkeden 8 ortağın birlikte hazırlayarak Humob Group Szolgaltato Kft. tarafından Macaristan Tempus Közalapítvány Ulusal Ajansına sunulan Avrupa Karbon Ayak İzi Optimizasyonu-ECO2 (European Carbon Footprint Optimisation-ECO2) isimli AB projemiz kabul edilmiş olup 1 Eylül 2017 tarihi itibari ile yürütülmeye başlanmıştır.

Proje tanıtım bülteni için tıklayınız. 

Projemiz Macaristan Humob Group Szolgaltato Kft. koordinatörlüğünde

- Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

- Anamur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

- Colegiul Grigore Antipa College (Romanya)

- ProIFALL (İsveç)

- Christliches Jugenddorfwerk Deutschlands Gemeinnutziger EV (CJD) (Almanya)

- Centro de Formação Profissional da Indústria de Ourivesaria e Relojoaria-CINDOR (Portekiz)

- Geoclube - Associação Juvenil de Ciência, Natureza e Aventura (Portekiz) ortaklığında 31 Ağustos 2019 tarihinde tamamlanacaktır.

 

Projenin Çıktıları (Fikri Çıktılar): 

1- “Karbon Ayak İzi Hesap Makinası”: Kurum ve okulların karbon ayak izinin tanımlanması için IT destekli “Karbon Ayak İzi Hesap Makinası” bilgisayar programı oluşturulacak olup sisteme girilen ve belli kriterleri taşıyan verilerin sonuçları ortak ülkelerle analiz edilecek, karşılaştırılacak ve değerlendirilecektir. Online program, yakın zamanda İl Müdürlüğümüzün websitesinde de yer alacaktır. 

2- “C02 Emisyon Anketi ve Analizi”: Oluşturulan ECO-hesap makinası yardımı ile proje ortağı okullar, kurumlarının verilerini aylık olarak bir yıl boyunca düzenli bir şekilde kaydedecekler. Daha sonra sonuçları değerlendirip karşılaştıracağız. Farklı çevre yeterliliklerine sahip farklı okulların karbondioksit emisyonlarının daha geniş bir resmini alıp indirgeme önerilerini ortaklaşa formüle etmeye çalışacağız. 

3- “Yeşil Nesneler, Objeler”: 2. çıktının (C02 Emisyon Anketi ve Analizi) sonuçlarına ve önerilerine dayanarak öğretim materyalleri geliştirilecektir. Bu doğrultuda 3D eğitim videoları hazırlanacak, internette ve proje websitemizde yayınlayacaktır. 

4- “ECO Karikatür Ağı”: Proje ortağı okullar, ülkelerine, şehirlerine veya okullarına ilişkin çevre koruma faaliyetlerini veya koşullarını çizgi roman şeklinde gösterecektir. Bunun için röportaj/görüşme ve çalışma gezileri sırasında gerekli bilgiyi toplayacaklar, PowerPoint sunum veya video formatında hazırlayacaklardır. 

5- “EC02 Kılavuzu”: Bütün proje aktivitesinin özetini ve kolay uyum için rehberlik içerecektir. Proje süresince geliştirilen iyi uygulamaları kılavuzda özetleyeceğiz. Hazırlanacak olan bu kılavuz, her ortak tarafından kendi diline tercüme edilecek, hem İl Müdürlüğümüzün websitesinde hem de proje websitemizde yayınlanacaktır. 

Projenin Çoğaltıcı Etkinlikleri: Proje kapsamında 4 farklı ülkede farklı içerik ve isimle etkinlik gerçekleştirilecektir. 

 1- Almanya’da proje ortağımız tarafından Dünya Çevre Günü’nde “Yeşil Gün-ECO Karikatür Ağı” ismiyle düzenlenen etkinlikte katılımcılara proje kapsamında hazırlanan çizgi romanlar/karikatürler sunulacaktır. 

  2- Anamur’da proje ortağımız tarafından “Yeşil Gün- Yeşil Nesneler, Objeler” ismiyle düzenlenen etkinlikte katılımcılara proje kapsamında hazırlanan öğretim materyalleri sunulacaktır. 

          3- Portekiz’de proje ortağımız tarafından “Yeşil Gün- Karbon Ayak İzi” ismiyle düzenlenen ulusal etkinlikte katılımcılara proje kapsamında hazırlanan IT destekli “Karbon Ayak İzi Hesap Makinası” bilgisayar programı sunulacaktır. 

            4- Romanya’da proje ortağımız tarafından Yeşil Gün- Karbon Ayak İzi” ismiyle düzenlenen etkinlikte katılımcılara test edilen IT destekli “Karbon Ayak İzi Hesap Makinası” bilgisayar programı sunulacak, proje ortağı okullar tarafından ölçülen veriler karşılaştırılacak ve karbon dioksit emisyonunu indirgeme önerileri tartışılacaktır. 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır