Bolu Valiliği
Bolu Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bolu Valiliği
Bolu Valiliği

KÖYLERİMİZDE ATIK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

08 Eylül 2022
KÖYLERİMİZDE ATIK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
KÖYLERİMİZDE ATIK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
KÖYLERİMİZDE ATIK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
KÖYLERİMİZDE ATIK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

            Köylerimizde oluşan atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili olarak mevcut durumun tespit edilmesi ve hayvansal dışkıların yönetiminde uyulacak usul ve esaslar ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oğuzhan KURT başkanlığında il müdürlüğü konferans salonunda köy muhtarlarımızın katılımıyla toplantılar gerçekleştirilmektedir.

            Bu kapsamda köylerimizin atık durumunun tespit edilmesi amacıyla köylerimizde oluşan atıksular, evsel atıklar ve hayvansal atıklar (gübre) ile ilgili olarak muhtarlarımızla tek tek görüşülmekte ve tespitler yapılmaktadır.

            Yapılan görüşmeler ve tespitler sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda İlimizin çevre kirliliği haritası oluşturulacak ve alınması gereken tedbirler belirlenecektir.

            Bu kapsamda 06/09/2022 tarihinde yapılan ve İl Müdürü Oğuzhan KURT’un açılış konuşmasıyla başlayan  toplantıda muhtarlarımızla fikir alışverişinde bulunulmuş ve muhtarlarımıza söz verilerek  köyleri ile ilgili çevre sorunların neler olduğu belirlenmiştir.

            Ayrıca İl Müdür Yardımcısı Resul DEVECİ tarafından hayvansal dışkıların yönetimi ile ilgili usul ve esaslar hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

            Yapılan bilgilendirmede, hayvan çiftliklerinden kaynaklanan dışkının uygunsuz bertarafının önlenebilmesi amacıyla bekletilmeksizin hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklı dışkıların yakıldığı, geri kazanıldığı veya bertaraf edildiği tesislerde değerlendirilmesinin  gerektiği, bu amaçla Bolu İli Mahalli Çevre Kurulunun 27/06/2022 tarih ve 88 sayılı kararı ile Hayvansal Dışkıların Yönetiminde Uyulacak Usul ve Esasların yürürlüğe konulduğu belirtilmiştir.

Buna göre;

  • Atık/gübre taşıma araçlarında; tarımsal amaçlı olarak toprakta kullanılacak olanlar için İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün uygunluk yazısı, geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilenler için ise Hayvansal Dışkı Taşıma ve Geri Kazanım/Bertaraf Formu bulundurulacaktır.
  • Atık/gübre taşıyan araçlarla başka malzeme taşınması biyogüvenlik açısından risk teşkil edebileceğinden uygun görülmemektedir. Bu nedenle atıklar (hayvansal dışkı) yalnızca İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Araç Kayıt Belgesi’ni almış araçlar tarafından taşınacaktır.
  • Çiftlik (kümes, ahır vb.) sahiplerinin mevcut hayvan çiftliklerinde oluşan hayvansal dışkılarını verecekleri çevre izinli/lisanslı geri kazanım/bertaraf tesisleri ile sözleşme yapmaları ve bu sözleşmeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne Eylül ayının sonuna kadar sunmaları gerekmektedir.
  • Yukarıda belirtilen hususlara aykırı hareket eden kümeslere entegreler tarafından civciv verilmeyecektir.

       Bu usul ve esaslarda belirtilen hususların denetimi Kolluk Kuvvetleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılacak ve belirtilen hususlara aykırı hareket edenler hakkında gerekli cezai işlemler uygulanacaktır.

       Hayvansal Dışkı Taşıma ve Geri Kazanım / Bertaraf Formu

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır